28 Ekim 2012 Pazar

Van Otlu Peyniri Nasıl Yapılır Van Otlu Peynirinin Özellikleri Faydaları Nelerdir

Doğu Anadolu’nun kimi yörelerinde (Hakkari, Van, Bitlis, Şırnak, Batman, Siirt) yapılan, bölgeye özgü ve oldukça tanınmış bir peynir türüdür. Ancak bu peynirlerin en niteliklisi Van’da üretilenidir. Çünkü Van’da üretilen otlu peynirler, koku ve tat bakımından diğerlerinden farklılık göstermektedir.
Peynire katılan sirmo, heliz, cate(ı) (yabani kekik), kenger, mende(ı), ve yabani sarmısak gibi daha birçok özel ot çeşitleri, kattığı lezzet dışında peynirin besin değerini artırmaktadır. Günümüzde otlu peynirde kullanılan otlar, onlarca bilim insanının çalışma alanı olmuştur. Yüzlerce, hatta binlerce yıl önceki üreticilerin gözlem ve sezgileriyle tespit edilen bu otlarlarla yapılan peynirin uzun ve şiddetli geçen kış aylarında bolca tüketilmesi ile vitaminsizlikten ileri gelen hastalıklar önlenmeye çalışılmıştır. Hiç kuşkusuz Van bölgesinde, farklı bitki türlerinin ilavesiyle hazırlanan gıda maddelerinden en çok tanınanı olmuştur otlu peynir.
Bölge insanının sofrasında üç öğün eksik olmayan peynir, artık yurt içine de, yurt dışına da en çok gönderilen ve en makbul hediyelik olma özelliğini de kazanmıştır. Bu peynire lezzet veren sır, kullanılan otların;
- Peynirin besin değerini arttırması,
- Hazmı kolaylaştırması ve hazmolma derecesini yükseltmesi,
- İnsan sağlığına zararlı mikroorganizma faaliyetlerini durdurmasıdır.


VAN OTLU PEYNİRİ ‘NİN YAPILIŞI
Van Otlu Peyniri, ilkbaharda elde edilen ve küplerde saklanan peynir mayasıyla üretilmektedir.
Van Otlu Peyniri, ilkbaharda süt ve otun bol olduğu yayla dönemlerinde koyun sütünün özel olarak koyun şirdeni üzerine bir miktar şap, karabiber, zencefil, tarçın, karanfil ve toz şekeri ekilip su ile karıştırıldıktan sonra elde edilen ve küplerde saklanan peynir mayasıyla üretilmektedir.
Süt, çiğ olarak ya da çok az ısıtılarak mayalanır. Mayalama sıcaklığı yaklaşık 30 derecedir. Mayalama süreci 2 saat kadar sürmektedir. Bu zaman diliminde süt pıhtılaşır. Daha sonra bir kat pıhtı, bir kat önceden doğranmış çeşitli yabani otlar katılarak önceden yıkanmış ve temiz oluşu konusunda tereddüt bırakmayan bez bir torbaya alınır. İşlem bittiğinde torbanın ağzı kapatılıp iki taş arasına sıkıştırılarak veya üstüne tahta ağırlık konarak süzülmeye bırakılır. Beş altı saat süzüldükten sonra elde edilen teleme, kelle olarak ya da bir tezgah üzerinde el büyüklüğünde 2–3 cm. kalınlığında dilimlere bölündükten sonra tuzlanır. Asla unutulmaması gereken, otlu peynirin yapımının, köklü bilgi, beceri ve dikkat istemesidir. Onun için de her evin peynirinde ayrı bir tat ayrı bir lezzet bulunur.



Saklama Koşulları
* Tuzlu peynir suyunda salamura (uzun ömürlü değildir ve erken tüketilir) olarak saklanır.
* Kelle peynirin sade ya da süt ürünü mamul olan cacık ile toprak veya naylon bidonlar ya da keçi postuna iri kaya tuzu ile basılarak toprağa gömülerek saklanır.


Nasıl Temin Edilir?
Mayıs ayından itibaren yaz döneminde taze, diğer mevsimlerde ise dinlenmiş ve artık kıvamını almış olarak Peynirciler Çarşısı başta olmak üzere tüm şarkütericiler, ara sokaklardaki peynirciler, bakkallar ile büyük alışveriş merkezlerinden temin edilir.

1 yorum:

  1. Lucky Club Casino Site - luckyclub.live
    The Lucky Club Casino is one of the oldest gambling sites in the world, providing luckyclub.live live casino and live casino games  Rating: 4.7 · ‎14 votes

    YanıtlaSil